Следвайте Гласове в ТелеграмРуската икономика може да се завърне към предпандемичните

...
Следвайте Гласове в ТелеграмРуската икономика може да се завърне към предпандемичните
Коментари Харесай

Руската икономика може да се възстанови от удара на санкциите още догодина

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Руската стопанска система може да се завърне към предпандемичните си равнища още идната година, адаптирайки се към резултатите от интернационалните наказания, макар че желанието на Кремъл за усилване на военния фронт може да попречи на задачата.

Икономиката на страната е повишена с 4,6% през второто тримесечие на годината и с 1,5% през първата половина, съобщи министър председателят Михаил Мишустин по време на среща с държавни представители в петък, представен от Bloomberg. Очаква се по-късно в петък федералната статистическа работа да показа формалните данни за брутния вътрешен артикул (БВП).

Задълбочаването на дефицита на работна ръка в допълнение затруднява обстановката в Русия, защото управляващите се пробват да набират повече доброволци за нашествието в Украйна, която продължава към този момент 18 месеца. Това, на собствен ред, може да докара до промени в метода на привличане на хора, чието неявяване да не се усеща по този начин мощно в работната мощ.

Промяна в Брутният вътрешен продукт на Русия на тримесечна база. Графика: Bloomberg Промяна в Брутният вътрешен продукт на Русия на тримесечна база. Графика: Bloomberg

Миналата седмица Путин подписа закон, който усилва наборната възраст на 30 години от 27 и не разрешава на мъже да напущат страната, щом един път са получили цифрово уведомление за наборна работа. Мерките може да разрешат „ таргетирана готовност “, която ще подтиква краткосрочния напредък посредством понижаване на въздействието на дефицита на работна ръка и ще разреши на стопанската система да доближи предвоенния си размер през втората половина на 2024 година, скоро след плануваните президентски избори, разяснява икономистът на Bloomberg Economics за Русия Александър Исаков.

И въпреки всичко наборната готовност не е доста евентуално да обърне спада при дълготрайния напредък, разяснява той.

Данните за Брутният вътрешен продукт значат, че съветската стопанска система се е разширявала четири следващи тримесечия, откакто регистрира спад от над 4% преди година, опровергавайки упованията за нескончаем спад в отговор на глобите поради нашествието в Украйна през февруари 2022 година Увеличаването на военните разноски са подкрепили индустриалното произвеждане, а потребителското търсене е набрало инерция.

Въпреки това цената на рублата доближава 100 рубли за $, отслабвайки с съвсем 25% от началото на годината – спад, за който шефът на централната банка Елвира Набиулина упрекна главно утежняването на изискванията за интернационална търговия.

Макар вносът да остава постоянен, рестриктивните мерки върху съветските енергийни продажби, в това число налагането на тавана на петролните цени от Г-7, докара до постоянен спад на приходите от експорт, което докара до най-ниския остатък по настоящата сметка на страната от две години.

Икономиката може да доближи предвоенните си размери доникъде на идната година, предвижда Наталия Лаврова, основен икономист на BCS Financial Group, която чака 2% напредък през 2023 година

Наскоро съветската централна банка актуализира прогнозата си напредък за годината до диапазона от 1,5% до 2,5%, акцентирайки, че производството в множеството браншове, фокусирани върху локалното търсене, е достигнало или даже е надминало предвоенните равнища. Ръстът през идната година се чака да е от 0,5% до 2,5%, а за 2025 година оценката е за 1-2%.

Властите в страната предизвестиха, че потенциалът за разширение на производството в съветската стопанска система е все по-ограничен от изискванията на пазара на труда, което оказва помощ за усилване на инфлационните опасности наред със глобите и растящите разноски на държавното управление, свързани с войната.

„ Ако приказваме за числата за цялата година, през 2024 година Русия към този момент ще е оттатък равнището от 2021 година “, показва икономистът на „ Росбанк “ Евгени Кошелев.

Инфо: investor.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР